Sendiri...

Rabu, Julai 09, 2008

Ketika berlari mencari arah bintang
Dia mendongak melihat langit
Tiada bintang untuknya malam ini

Dia berjalan pantas ke hujung timur
Mendongak lagi, mencari bulan
Tiada juga cahaya untuknya malam ini

Dia kumpul kisah yang lalu
Dia jalinkan jadi helaian kain tebal
Dihamparkan... lelah

Kisah lalu jadi alas tidurnya
Cerita hadapan dia kurang pasti

Hidupnya jadi sendiri
dan terus berdiri
menguntum senyum
secantik bunga plastik

24 kata-kata kawan:

ka-ii berkata...

jadi inilah poem utk ak tu ye..

luahan sang awan kepada bintangnya.

mari sini aku mau berkata2.

bukan kerana tidak percaya.
aku percaya setianya awan kepada isinya seperti setia nya sang bintang kepada bulan.

bukan kerana tidak bersedia walau awan sentiasa bersedia dgn carpet utk hamparan seisinya.

tapi lebih kerana takut danial.
sebagaimana takutnya awan pada ketinggian dan roller coster.. pengalaman mengajar aku play on the safe side so i dont get hurt.

tp dont wry.. tempayan besar mane pon tumpah jugak. i will danial. i will. story..

utk coment ak xlg pjg dr post ko. ak stop.

LISTEN : matahariku.

Danielle_Corleone berkata...

ya aku menunggu. hehe -ka-ii-

ka-ii berkata...

owh pjg upenye, haha. cilok ke penchentalangit16.blogspot.com

Danielle_Corleone berkata...

hahaha! kalo cilok kena open la blog ko! hahaha! -ka-ii-

Princess Liyana berkata...

Sendiri= Sunyi= sepi..ehehe

ka-ii berkata...

aku bukan sape2 org nk baca blog aku. xpe. aku tidak perlukan publisiti. nothing to publish pon. its empty.

greenergrass berkata...

sepiiiiiiiiiiiiiiii

aku sepiiiii

namun ku ada kamu!

trimakasih sahabat :)

cempaka berkata...

aku rasa langit gelap nak hujan sebab tu tak nampak bintang.

seriously, bila bintang banyak di langit kau akan segera alpa hinggakan kau akan lupa bahawa kau akan jatuh sekali lagi.

tempe berkata...

haha..bintang di lagit d KL payah nampak bintang..kalo sunyi meh dtg uma kita tgok mr angkat n turun 2..hehhe..eh aku berjaya gak update blog aku..huhuh

ah tok berkata...

Huh! Bunga plastik rupanya.

Tiada harum, tiada kembangnya. :D

~syorre~ berkata...

pelangi chenta tu gune font ape..menarik nye..sendiri lg best..compare everything..ayat pasrah..huuh

xrajunax berkata...

oi
apa ni kecoh2?

KAKTINY berkata...

ada citer tersurat rupenyer yer..

Danielle_Corleone berkata...

hehe. dah tgk sepi? :P -princess-

bagus saya suka org yg pikir cmtu! tahniah. hahaha. :p -khai-

hehe. sama2 dyana! syg kamu.

haa. btul2 sebab leka tgk menda yg chantek kan? -cempaka-

bgus2 akhirnya update jugak! haha. malam ni gua datang umah.:P -tempe-

hehe kadang2 ada yg suka bunga camtu. -ah tok-

gua font buatan sendiri! hahaha! -syorre-

haha. gua pun tak tau ape yg kecohnye. -rajuna-

hehe. ada kak. mmg sembunyi -kaktiny-

Akak berkata...

Salam..

"Hidupnya jadi sendiri
dan terus berdiri
menguntum senyum
secantik bunga plastik"

Suka bahagian nie, penuh bermakna!

Danielle_Corleone berkata...

hehe. tq akak.

SATIRA + KACAU berkata...

Sdr: Bunga plastik cantiknya hanya palsu. Aku agak-agak ada yang kau nak beritahu tentang benda cantik yang palsu.

Maaf bukan nak bersyarah dgn kau. Kau ada buat bandingan gimana Chairil Anwar menulis sajaknya tanpa hiasan kata yang berlebihan? Dia guna kata yang langsung tetapi mencari dan memakai hanya kata-kata yang benar-benar kental serta menghantar jitu makna.

Itu satu contoh menulsi sajak tanpa hiasan-hiasan yang berlebihan.

Sori. Jangan marah dengan idea aku ini. Kalu suka boleh ambil. Kalau tak lupakan aje.

Satira + Kacau

Danielle_Corleone berkata...

Saya hargai saudara Satira, saya amat alu-alukannya. Lagipun saya budak baru belajar. Idea saudara cukup menarik dan membantu saya dalam menulis puisi. Jika ada yang saudara lihat perlu dibetulkan dalam puisi-puisi saya, saya amat senang untuk mendengar dari saudara. Terima Kasih :-)

iAmeFie berkata...

sedih..sungguh menyentuh hati saya..

sepi
dah menjadi temanku
siang dan malam
tak kira adanya atau tanpa bulan bintang dan matahari...
tak tahu kenapa
tapi sepi itu yang kurasa

bkn kerana tak mempunyai teman-teman
tapi takut utk menaruh harapan

;(

Danielle_Corleone berkata...

awk pun tersentuh, x sangka. :-) -efie-

ka-ii berkata...

saudara satira+kacau,

danial mmg menujukan kepada sy ttg bunga plastik itu. memang plastik pon. bkn slh beliau. cewah.

Danielle_Corleone berkata...

alamak. ko dah mcm peguam aku plak. hahaha! -khai-

kikiEy berkata...

sendiri itu lebih baik"]

Danielle_Corleone berkata...

kadang-kadang kot kikiey. :P