Patriotik yang Plastik

Ahad, Ogos 24, 2008

Aku ditanya kelmarin.

Adakah kamu merasa bangga
melihat bendera MALAYSIA
berkibar-kibar megah?

Aku menjawab.

TIDAK!

Aku ditanya lagi kelmarin.

Adakah kamu berdiri tegak
jika lagu NEGARAKU
dimainkan di tempat-tempat awam?

Aku menjawab lagi.

TIDAK!

Sekali lagi kelmarin, aku ditanya.

Adakah kamu merasa marah
jika NEGARA kamu dikeji dan dihina
di luar sana?

Aku langsung menjawab.

TIDAK PASTI!

Dan kelmarin terus bertanya.

Adakah kamu cukup berminat
dengan irama dan lagu-lagu
PATRIOTIK?

Aku dengan penuh perasaan menjawab

TIDAK!

*(KERANA PATRIOTIK SEMUANYA PLASTIK)*

**Alangkah indahnya jika manusia tidak dinilai dengan objektif!**

44 kata-kata kawan:

l.i.f.e berkata...

sudah pasti kamu akan sama seperti aku. tidak berpeluang menabur bakti di sini :))

p/s jawab pasal rasuah ke pasal seniman? :P

Danielle_Corleone berkata...

hahahha! gua jawab seniman. dan yang paling best, di hujung ayat karangan tu, gua letakkan kata-kata hirisan kalbu kepada pihak berkenaan. "Tolong Bebaskan Seni". ahahahaha!

l.i.f.e berkata...

whoaaaa...sound satu round :))

aku lukis anak beruang dgn adik hujan rintik2 sekali :-j

lepas tu buat karangan sebijik macam menaip kat blog. jgn org spa carik sudah lah

Danielle_Corleone berkata...

haha! gua harap2 dier tak kenal muka kita. :-p

greenergrass berkata...

ehhhh.... wahhhh gilaa power brani!!!

iAmeFie berkata...

gila ah! hahahaha
brani!

Danielle_Corleone berkata...

hahaha! saya cuba untuk jadi lagi berani. Saya pantang di cabar. (Bak kata Bang Dollah). :-p -efie dan dyana.-

yoshz berkata...

Mari kita kibarkan bendera Malaysia secara terbalik!! bang Dollah tu ngigau, lepas dia cakap camtu dia sambung tidur balik.

life,
apa hal plak dgn anak beruang?

Princess Liyana berkata...

huhu plastik bukan yg original ek?;p

Danielle_Corleone berkata...

hahaha! mari2. dah dekat 10 tahun baru nak try naik lrt apa crita. btul x bro? -yoshz-

hehe. bukan. -princess-

generasi berkata...

hahaha betul gak apa yang ko cakap 2

Danielle_Corleone berkata...

haha! terima kasih.

l.i.f.e berkata...

nel - the officer tu senyum la masa dia amik my paper tu. harap2 dia bukan org spa :))

yoshz - anak beruang itu dilukis dikertas jawapan kerna tak ada idea apa mau tulis. sekali panjang mcm entry blog. hahaha :P

Danielle_Corleone berkata...

haha! harap2. la tapi kalo org SPA camne? :-p

l.i.f.e berkata...

nel - if spa, sure i'm banned to take any other public service exams in the future
*lepuk kepala, apa jadah reply b.i*

Danielle_Corleone berkata...

haha! xda la. u rilek je. i harap2 ada harapan masuk BPR. :-p

S.YanaZ berkata...

Danielle,
plastik SOGOK atau JESKO...

*Blur.Baru lepas bangun tido*

the hazim berkata...

kira-kira...;-)

Kikuri-hime berkata...

Waaa... satu pengakuan yg kontroversial! Syabas! Inspector sahab! vaa, vaa, vaa...

rahimin idris berkata...

kau tau, ada satu lagu patriotik kami selalu nyanyi sewaktu di poli dulu bila nak balik kampung raya-raya...
"kampungku sudah berjaya, ada jentera ada kereta proton saga..."

hahaha

Marjerin berkata...

woooo

ah tok berkata...

plastik tahan lama kan. kan?


.

Izwan berkata...

Jadi apa itu Patriotik?

Perlukah itu Patriotik?

Adakah Patriotik itu sekadar simbolik?

Sangsi pada patriotik.. Hilang rasa Pathetic!! ;)

Danielle_Corleone berkata...

haha! mana2 pun bleh kot. -yanaz-

:-) hehe. -hazim-

haha! kontroversi yang ikhlas. -kikuri-

hahaha! seronoknya nak balik kampung. :-p -rahimin-

wo wo wo! haha. -marjerin-

haha! tahan tapi membahayakan. -ah tok-

hehe. kamu suka patriotik? -izwan-

hajime berkata...

ko tipu siut...
aritu siap layan banging ngan aku lagu "jalur gemilang" ngan "keranamu"...

Rajuna berkata...

aku lain
aku tunduk
aku patuh
semua yang dikatakan di tv benar
semua yang tertulis di koran tepat
semua tutur ucap pak menteri adalah penyelamat!!!!!!



aku tak pernah mengundi!

Danielle_Corleone berkata...

Gua paling suka lagu, "Bersatu kita bersatu dengan setia berganding bahu, tipu terus menipu kita tipu...." haha. -hajime-

cayalah! haha! gua suka! -rajuna-

Akak berkata...

Salam Danielle...

Memang plastik, sah plastic!

shahril mohammad berkata...

seperti yang tertulis dalam lirik lagu FSF;

'i love my country but i hate my government'

tapi lupa tajuk lagunya. :p

kel@mbu berkata...

oit. buatlah grup kumpulan pemisah. baru militia. haha.

mOhD^.^rAz berkata...

Patriotik hanya pada nama

dugongsenyum berkata...

Kelmarin aku ditanya
Malam merdeka kau di dataran merdekakah?

Aku jawab
MUNGKIN TIDAK

sebab tahun ini
malam merdeka malam pertama
ramadhan ini tahun
malam merdeka malam tarawih


hahahaha

Danielle_Corleone berkata...

hehe. apa yang sah kak. -akak-

terima kasih. kau faham maksud aku. :-) -shahril-

haha! gua mau pegi selatan Filipina belajar dengan MILF. -kelambu-

:-). nak buat macam mana. -raz-

hahaha! kita solat tarawih di dataran merdeka? boleh? -ds-

~syorre~ berkata...

abes..aoe yg tak plastik..tu lah..org ajak layan susuk..lu nak layan ati malaya....skang..sapa yg plastik ni?haha

Carol~lyzam berkata...

ah! kata2 bro ini mmbuatkan aku ingat mmbeli figura aksi SUPER PATRIOT yg diperbuat drp PLASTIK! ahahahaha ;P

Danielle_Corleone berkata...

haha! gua dah tgk susuk. saja gua tak ajak lu. ahahaha! -syorre-

haha. beli bro. jangan tak beli. -carol-

aku.chenta.muzik berkata...

plastik....segalanya plastik belaka tatkala melihat Najib kata rakyat perlukan pemimpin yang "BERMORAL" dan pak lah...tetiba dapat ilham atau petunjuk dari entah mana..naik LRT pulak...plastik segalanya.

tiada kaca tiada permata..yang ada cuma plastik...huhu.

ka-ii berkata...

fakhriz..

aku suka ni..

aku lain
aku tunduk
aku patuh
semua yang dikatakan di tv benar
semua yang tertulis di koran tepat
semua tutur ucap pak menteri adalah penyelamat!!!!!!



aku tak pernah mengundi!

anakmalaysia berkata...

Kasihan pejuang2 dulu yg mati dan bertumpah darah bila anda tidak sayang apa yg mereka lindungi.

marahkan pemimpin tak mengapa tapi jangan marahkan negara.

Danielle_Corleone berkata...

saya tak katakan saya tidak sayang negara saya. :-) Bendera penuh ragu, lagu anda unsur plagiat. Adakah kerana saya ragu-ragu dengan perakta sebegini saya dianggap benci kepada negara dan tidak menghargai mereka? :-) -anakmalaysia-

Coolit babi berkata...

Permatang Pauh sekarang dah jadi Permatang Sodomi muahaha.

di wakili oleh Anwar Al-Juburi..

ko pun dah rasa ke hadiah dari Anwar...jejaga.. nanti girlfriend ko lari..


ko ni lawaklah..melayu alim...weii so funny....dalam hadith ada bob dyldo..muahaha..syabas ko berjaya menggabungkan hudud dengan orgasm dan penetration...

Yes... porn porn juge..quran quran juge..kan

macam anwar ibrahim, bontot tibai juga..allahu akbar tak lupa..

syabas melayu moden islamik...inilah islam kau yang sebenarnya...dapat menarik dan mengabungkan lucah barat dengan islam..

ko patut dapat world peace...award

Macam PAS.. benci Inul...eeeee seksi..dan avril lavigne...eee pussy..tapi buggery... allahu akbar...hehehe world peace bro!!!


a. aini PAS tu parti anti pompuan..
semua tibai bontot lelaki cun je..tau...ko selamatlah..tak menyelerakan dia orang langsung.

PAS tu kena kilat dulu sebab parti homoseks..gua garanti.. muahaha

Danielle_Corleone berkata...

apa-apa ja la. labu. lagipun gua bukan Melayu. hahaha. -kulitbabibangsat-

areleaf berkata...

waaa..kamu mmg betul2 seorg ultra-nasionalis..sy kagum..hehe..

Danielle_Corleone berkata...

saya hanya nyatakan apa yang betul. pembetulan, saya bukan nasionalis. hahaha!