Darah Kamu dan Aku

Ahad, Ogos 17, 2008

Kamu berdarah apa?

Merah?

Adakah dengan warna itu
Aku boleh katakan kamu ini
Manusia berani?

Kamu berdarah apa?

Putih?

Adakah dengan warna itu
Aku boleh katakan kamu ini
Manusia suci?

Kamu berdarah apa?

Hitam?

Adakah dengan warna itu
Aku boleh katakan kamu ini
Manusia berdosa?

43 kata-kata kawan:

generasi berkata...

ade ke darah hitam

iAmeFie berkata...

persoalannya
darah itu tentukan segalanya ke?
huhu

S.YanaZ berkata...

Vote 4 Danielle,
Vote 4 Danielle,
Vote 4 Danielle...


Err...gua berdarah hijau epal.
:/

A t i Q a h berkata...

Tuhan tak tengok paras rupa. Apatah lagi darah kau warna apa. Yang penting iman & taqwa.

mOhD^.^rAz berkata...

kalau berdarah pink mcm mana?

Kikuri-hime berkata...

This poem is about judging and being judged. Tiada siapa boleh mnghakimi sesorang melainkan Allah... Only time will tell. Love this!

Rajuna berkata...

aku berdarah panas
tapi jarang panas baran.
darah panasa kaler itam.
ish macam budak unholy blek metel je.

Izwan berkata...

Manusiawi tiada berbeda, yang cuma ukuran pada sikap dan perbuatannya sahaja.. Darah apa pun kamu, beza apa kulit pun kamu nyata kita masih berpaut pada yang satu.. Ke Esaan pada Nya itu menjadi pegangan.. Tidak berhak penilaian itu kita yang empunya.. hmm..

hajime berkata...

aku masih dara...

rahimin idris berkata...

kalau berdarah kacukan melayu, inggeris, serani, jepun dll? haa, jawab hahaha

yoshz berkata...

Aku...
aku berdarah ungu;
darah merah ku bercampur biru,

merah itu darah pahlawan;
biru itu darah bangsawan.

aku bukan berani,
bukan juga di awangan;
hanya menurut naluri,
berlawan habis habisan.

[jawapanku TIDAK untuk semua perenggan kamu.tidak ada ragu]

l.i.f.e berkata...

saya darah A+
selalu menerima
tak pernah memberi

amacam? ada kene mengena tak? :D

marjerin berkata...

emoish !!

KAKTINY berkata...

Darah cap 0-ve.. buleh derma darah bagi kat org lain tapi tak lerh menerima darah kecuali sejenis.. huhuhu.. sedeyh ler..

atzmand berkata...

parasit jenis apa itu
tak punya darah menghisap hasil alam kurniaan tuhan
merampok hak si kerdil yang berdarah walau merah. walau putih. walau hitam. walau kelam.
kembalikan darah si kerdil walau apa warnapun ia.

kuih berkata...

darah aku kaler merah dan aku baik orangnya

hahahaha

ah tok berkata...

Tunngu...


Saya nak pi check darah dulu..







.

Danielle_Corleone berkata...

ada! -generasi-

dalam dunia serba feudal. -iamefie-

wow! masam-masam manis! -yanaz-

ya betul! stuju2. -atiqah-

pink itu kelembutan. -raz-

:-) terima kasih -kikuri-

wow! lu garang!. haha. -rajuna-

kita mampu melihat. -izwan-

wow! bergetah la ni ek? -hajime-

itu gua! gua bercampuran! -rahimin-

wow! gua suka ayat lu! -yoshz-

ada-ada. hehe. -life-

:-p -marjerin-

itu tandanya kita ikhlas. hehe. -kaktiny-

parasit gila berbelang-belang -atz-

wow! gua suka! -kuih-

Danielle_Corleone berkata...

haha! ok. :-) -ahtok-

Carol~lyzam berkata...

ah! ha! ha! anda sudah tahu bukan, aku mmg berdarah hijau gamma... ah! ha! ha!

darah hijau itu... bumi yang hijau... ah! bukan! makhluk bernama HULK! ah! ha! ha!

greenergrass berkata...

darah darah.. berdarahhhhhhhhhhhh :P

aTiQue berkata...

dany... blog kamu nie membuat kan saya tak dpt nk pk kdg2 sbb bg saya kdg2 ssh nak phm setiap ayat tuh! sbb sy tau tiap2 ayat itu ada maksudnya! maafla sy tak pnah komen!

Danielle_Corleone berkata...

hahahaa! bahaya kamu ni bro. -carol-

takutnya! byk darah! hehe. -daisy-

hehe. saya tak kisah la atiq yang jelita. :-p -atique-

aRe You? berkata...

darah i kaler pepel..
:D

Danielle_Corleone berkata...

wow! sweet. hehe. -areyou-

d.o.n.u.t.m.a.n.i.s berkata...

darah kita sama, warna merah. berdosa atau tidak hanya Allah yg lebih mengetahui.

shahril mohammad berkata...

darahku warna.. merah-merah jelita miow miow

kel@mbu berkata...

aku. berdarah panas. biasalah mamalia. hehe..

alif-mikail berkata...

darah?.. orang kampung koi panggil blood.. sebab tu koi tak pernah check warna dia.. biasa koi check jenis je.. platelet berapa gitu je la.. sbb ari tu check takut ada denggi.. haa lepas tu gi makan choki2 dkt kedai abah dzul tu.. haa.. tu la cakap..

P/S - koi tengah ngigau jgn disampuk..

Princess Liyana berkata...

huhu darah warna warni bleh?mcm pelangi..huhu

sinaganaga berkata...

Darah aku AB+

Danielle_Corleone berkata...

ya! stuju2. :-) -donut-

hahaha! sweet la kamu ni. :-p -shahril-

jangan lu lebih-lebih panas sudah! haha. -kelambu-

okok. gua tak kacau. -alif-

bleh2. lagi chantek. hehe. -princess-

wow! kamu hensem. :-p -naga-

~syorre~ berkata...

saya kaler pink..haha..woi..bile nak lepak ni?huhu

lieza berkata...

aku suka puisi ini........... darah ak merah....tp kdg2 penakut jgak.... ya ak suci tp mate x sbb da bnyk usha llk ensem ..ha3...dose pon bnyk jgak....he3..jadi apakah warna darahku??? :)

shahril mohammad berkata...

pak corleone

i've changed my url

http://fitterhappier1412.blogspot.com

peace-su

alinaabdullah berkata...

lepas bersumpah, kalau darah putih, itu makan sumpah tu.

Princess Liyana berkata...

huhu ok. nanti nak derma darah mesti cantik, warna warni:)

kikiEy berkata...

ku brdarah biru:]

Perempuan Kalis Peluru berkata...

wahhhh...
mak aku darah tinggi...emmmm
nasib abah ku hussin bulb sihat sahaja...

saii berkata...

negaraku tanah tumpahnya DARAHku...

Danielle_Corleone berkata...

haha. bila2 pun bleh. -syorre-

terima kasih. hehe. -lieza-

owh ok. terima kasih. -sharil-

haaa... bahaya tu. -alina-

hehe. hari2 pun mesti chantek. -princess-

wow! menarik! -kikiey-

hee. Alhamdulillah. -kalis-

ni kena berdiri ke? -saii-

tempe berkata...

aku rasa ko nak kene ISA ni..bendera terbalik n menghasut..

Danielle_Corleone berkata...

gua? menghasut? hahahaha! itu hobi gua ketika lapang.