Bakal Bebas (belum lagi)

Ahad, Ogos 03, 2008



Sempena menjelang Hari Bakal Bebas yang bakal kita sambut pada 31 Og0s ini, langityangindah akan mempersembahkan beberapa hasil seni yang berkaitan. Harap dapat menikmati dan menilai. :-) (Persekutuan Tanah Melayu sahaja yang merdeka pada 31 Ogos 1957, tetapi MALAYSIA kita hari ini merdeka pada 16 September 1963).




68 kata-kata kawan:

S.YanaZ berkata...

Danielle,
mcm terbalik je bendera M'sia tu...
;p

Ke mata gua yg terbalik?
;p

mOhD^.^rAz berkata...

tak sabar menanti kemerdekaan negara kita..

Danielle_Corleone berkata...

terbalik dan terus tunggang-langgang. hehehe. -yanaz-

kesabaran kita ada hadnya kan? -raz-

Op berkata...

danielle, seronok aku tengok kau dan kawan-kawan terus-menerus datang maskara :)

kawan kau yang nak perform tu, book slot awal-awal dengan vovin untuk bulan 12

Danielle_Corleone berkata...

hehe. tq bro. :-) nanti bulan 12 saya datang lagi. Igt nak wat movie pendek la tunjuk kat maskara. -op-

Op berkata...

wooo maskara shorties bulan 11. jangan tersalah bulan.

bulan 12 kembali kepada persembahan biasa.

Danielle_Corleone berkata...

ooppss! haha! tersalah plak. okok. tq info bro. :-)

Kikuri-hime berkata...

Frankly saying... i feel uneasy and disturbed by the graphic. The image implies that this 31st aug, something bloody and gory will happen to our country. I dunno...

Danielle,r u a clairvoyant? this image tells me as if u r predicting the future... :-(

Sri Diah berkata...

Dah bebas, tapi masih terbelenggu... adusss!

Danielle_Corleone berkata...

nampaknya awak perlu mendalami lagi erti grafik tersebut. Ia bukan tentang masa hadapan tetapi mengenai masa silam kita yang penuh penipuan sehingga hari ini kita masih tidak mengetahui sejarah sebenar yang berlaku dan jika mungkin ada yang kita ketahui, terdapat lebih lagi nilai sejarah yang telah disembunyikan dan yang tertonjol hanyalah sejarah berat sebelah yang tidak membuka kepada perdebatan untuk kita sama-sama menyingkirkan hak ekslusif sejarah kepada pihak2 tertentu. Sejarah bukan hanya untuk mereka yang menang sahaja. :-) -kikuri-

Danielle_Corleone berkata...

aduh! sakit kan kak? -sridiah-

Kikuri-hime berkata...

Thanx for the elightment... I hope u won't feel disheartened by my interpretation.

kuih berkata...

bebas tetapi terbelenggu?

takdelah, itu hanya idea merepek orang yang samada :

1) malas berfikir

atau

2) terlebih fikir

kita hanyalah hambaNYA.

itu yang penting.....

l.i.f.e berkata...

nel, sapa lukis itu bendera? banyak yang tersirat nih

rahimin idris berkata...

aku rasa hasil seni yang terbaik tentang kemerdekaan ialah sajak a latiff mohiden yang bertajuk 'dada laut' dan 'songsang'.
kau budak grafik AD10 uitm ke? dahsyat jugak!

Marjerin berkata...

wow..nice design bro..

Akak berkata...

Tapi kita masih dijajah oleh kerakusan ahli2 politik...

Tokyo BLUE berkata...

salam merdeka!
yey

Danielle_Corleone berkata...

eh. mana ada kecil hati. perbezaan pendapat itu sangat wajar diraikan tau. :-) -kikuri-

ya kita memang hambanya, tetapi berfikir itu tanggungjawab kita. :-) -kuih-

ini hasil kerja saya, menggunakan hasil perahan otak dan gabungan teknologi. hehe. -life-

hmm. betul itu. tapi saya bukan budak uitm dan bukan juga budak AD, saya pelajar sejarah UM. -rahimin-

terima kasih bro. -marjerin-

hmm sejak dahulu lagi. -akak-

yeay! hehe. -tokyo-

shahril mohammad berkata...

teringin nak makan kuih bendera... hahaha.

(kenapa kuih bendera tak dijadikan kuih rasmi ah? tak patriotik ke makan bendera?)

cempaka berkata...

tak sabar nak tengok keta kebal kat depan tv secara langsung di tv1.

Danielle_Corleone berkata...

pergh! patriotik tu! selain mengibar bendera rekonstruksi SHTI tu kita juga perlu membawa cadangan memakan kuih bendera ke pihak atasan! hahaha. -shahril-

Gua pun tak sabar! kereta kebal kan simbol negara kita! kuat dan power! hahaha! -cempaka-

generasi berkata...

tangal 31 bulan 8 57
hari yang indah hari bahagia
mari sambut jiwa yang merdeka

Danielle_Corleone berkata...

jiwa yang merdeka! ya! itu kita mahu! tetapi kita harapkan sejarah jauh lagi daripada itu. -generasi-

Anak Bumi berkata...

Merdeka sepatutnya perlu slogan yang lebih berbaur provok,

misalnya, 'Merdeka dari Kejahilan', atau 'Merdeka dari Perkauman', atau 'Merdeka dari Politik'.

Ada benar?

Danielle_Corleone berkata...

benar-benar dan sejarahnya juga perlu diadili dengan baik. -anakbumi-

dugongsenyum berkata...

ntahlah.. aku buka melayu. aku jawa. hahahaha

Danielle_Corleone berkata...

hahaha! gua plak india muslim bro. :-P -dug-

kel@mbu berkata...

biar bebas..
jgn terlepas..
haha!

Amiene Rev berkata...

Kenapa kita tak sambut merdeka pada 16 September ya?

Azzam Supardi berkata...

Ye. He he!

KAKTINY berkata...

bangsa kita bila nak merdeka yek?.. dh tak dijajah fizikal tapi nak gak ikut mental penjajah.. kaktiny pun asik kena pakai bahasa penjajah jer kat opis.. boring tul..

tempe berkata...

aku rase sabah sarawak kene kluar malaysia la cz kemerdekaan meraka x di iktiraf..ganyang awek semenanjung!!

Danielle_Corleone berkata...

hahaha! btul2! -kelambu-

mengapa ya? saya cuma ada satu jawapan, kerana kita berada pada landasan sejarah yang terlalu ketat diikat. -amiene-

oh yeah! haha. -azzam-

Bahasa kita di sini asyik dipijak! kasihan saya lihat. -kaktiny-

gua nak join ganyang boleh? hahaha! -tempe-

~syorre~ berkata...

jom tgk hati malaya 2 sempena merdeka..nak takk?haha

ida asro berkata...

tetibe terfikir satu bnde.."semarak jiwa merdeka" tahun ni kte bg design ni..hahaha..

err..ade ke hati malaya 2?..nak tgk jgk!

Danielle_Corleone berkata...

hahaha! gua tak nak tgk hati malaya! berat sebelah punya cerita! hahahaha! -syorre-

Saya nak bagi, awak tolong bgtau pengarah dia bleh? -ida-

Rajuna berkata...

patriotik untuk siapa. ini soalan untuk semua yang hadir. untuk kita atau untuk yang berkuasa?

Danielle_Corleone berkata...

semestinya kita! tapi bukan mereka! -rajuna-

xuniverse berkata...

nicely pictured, bro! kudos!

Danielle_Corleone berkata...

hahaha! tq2. -carol-

aku.chenta.muzik berkata...

seingat dekno laaa...mesia tak penah merdeka...sebab tak de dokumen yg menyatakan british da membebaskan mesia...

ka-ii berkata...

ak belum ada semangat merdeka. semangat konvo ja skang. hehe

Tanpa Nama berkata...

wow dasat nya design lu.. juling mata gua tgok terbalik2..hmm but nice design! yeah2 mErdeKA!! tp org2 skang mcm xmerdeka jaaa mcm dah blik zaman batu,..kenapa??

aRe You? berkata...

merdeka ke x ke..
cam x byk beza :(

*ari ni ari yg memoodykan*

MUHAMMAD AZLI SHUKRI berkata...

salam kemerdekaan dan salam Ramadhan..

Danielle_Corleone berkata...

alamak! hehe. dokumen tu ada cuma salah maksud yg banyak! -dekno-

hahaha! power pastu nervous ek? :-p -khai-

hahaha! itu gua tak tau, yang gua tau negara gua kuat meniru! hahaha! -tanpa nama-

alamak! tak ada mood la plak. -areyou-

salam kembali. -azli-

Letting the time pass me by berkata...

Apa tema hari Merdeka nie?

Danielle_Corleone berkata...

mari maju bersama RASISME saya rasa. hahahaha! -letting-

Princess Liyana berkata...

alahai.tak lama lagi:)

denanz berkata...

salam danielle.
merdeka, merdeka, merdeka!!

Danielle_Corleone berkata...

hehe. tak lama lagi tu. :-p -princess-

merdeka! harapan atau apa? hehe. -denanz-

sa-ii berkata...

oh ni la entri yang ade banyak komen tuh...hmmmm

Danielle_Corleone berkata...

hahaha! mana ada byk. skit2 ja! :-P -sa-ii-

NaDeA aZa-ii berkata...

ade yg ckp psl terlebih pk atau mals nak pk psl malaysia terbelenggu... bg sy mmg terbelenggu.. kalo ckp tak tu... myb tak reti nk pk..

sabtu lepas kami ade seminar dgn beberape director yg memberi komen ttg politik malaysia yg x setel2 lg.. sbg usahawan.. diorg terbelenggu sbb x bleh nak jln kn perniagaan since politik malaysia x setel n ape2 proposal pon xleh nak wat.. terbelenggu gak nie.. ekonomi kita x bergerak..

mungin ahli2 politik tatau nak letak kepentingan diri diorg kat ujung2 sudut n juangkan kepentingan rakyat..
kan?

iAmeFie berkata...

movie pendek? dkt maskara?
awk jgn tgglkan sy..
sy pelakon utama..hahaha
gile demand...
;P

design ini patut diketengahkan.
sy bangga dgn anda..
haha ;P

Danielle_Corleone berkata...

satu pujian tinggi untuk saudari. telahan yang tepat. :-) -aza-

hahhaa! tq. design ni mungkin akan jadi realiti nanti.

ida asro berkata...

ye,ye..
design ini kan jadi realiti...
hahaha..

ida asro berkata...

entri ni akan pecah rekod..komen paling byk..
yeahhhhhhhh!!!satu kemajuan!!!

=p

Danielle_Corleone berkata...

hahaha! power la awak ni! :p -ida-

Izwan berkata...

KAgum dengan kreativiti dan saluran jiwa kekirian.. Teruskan saudara carleone..

Danielle_Corleone berkata...

tq. Saya memang kiri, tambahan pula saya adalah kidal. :-) kiri tetap kiri dan kita perlu mengubah cara membaca sejarah. -izwan-

alinaabdullah berkata...

hu. nice.

Danielle_Corleone berkata...

hehehe. terima kasih. -alina-

Harimau-Menaip berkata...

danielle ni sokong kickdefella? jangan diliwat jalur gemilang ku itu.. :-P

Danielle_Corleone berkata...

saya ragu-ragu dan saya nyatakannya dengan jelas. -harimau-

shahril mohammad berkata...

first thing that crossed my mind after reading this, was this entry. lol.

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/8/20/nation/20080820152032&sec=nation

;)

Danielle_Corleone berkata...

tak lama lagi jumpa saya di Kamunting ya. haha! -shahril-