Satu REVOLUSI? (3 September 1699)

Ahad, Oktober 12, 2008

Kamu! Ya kamu!
Pandang ke sini
Bila aku bicara
Jangan kau sorokkan
Wajah gentar mu sendiri

Mengapa ketika aku teriak
Muka kau pucat!
Biasanya yang bersalah
Akan jadi lesu dan bisu
Kamu bersalah?!

Aku tahu kamu bersalah
Tapi aku tak bisa lakukan apa-apa
Namun tiba-tiba aku jadi marah
Hati membakar
Rasa mahu mengamuk

Kamu nyamuk!
Tandu ini Kelambu!
Semuanya bangkit bila kau maut!

SEMBAH MENJULANG BERSEMBUR DARAH!

27 kata-kata kawan:

poyotito's berkata...

i've got your point!!
rasanya la.

Rajuna berkata...

menyembur darah itu biasanya santau. pernah dengar lagu pasal santau dari band asssahar ke?

Anak Bumi berkata...

Semangat 1699.

Revolusi Johor Lama, Sultan Mahmud Mangkat Dijulang...


:)

Princess Liyana berkata...

alahai..bro ni suka bg poem yg hidden btol meaningnye;)uhuhu

Kikuri berkata...

Like the tone, marah dan membara.And I get you. Who could ever forget the tragedy.

rahimin idris berkata...

apa jadi lepas revolusi tak ada lagi?

~syorre~ berkata...

darah tersembur tu maksudnye ape?
org ckp kot kena daulat je..btol ke?

Akak berkata...

Salam Danielle...

Akak baca jerr tapi tak pandai nak tafsir citer disebaliknya..

ah tok berkata...

Saya cuba menyederhanakan ulasan saya.

Carol~lyzam berkata...

aku lg mengamuk kalau ada yg ingin menampar nyamuk itu, lalu tertampar aku. hehe

tempe berkata...

mcm hitler la lu mgamok!!

kel@mbu berkata...

tiba2 aku terbatuk..

budak UKM berkata...

terima kaseh Danielle_Corleone kerana singgah di blog kami.

gua ada tulisan baru pasal the banishment. filem russia yang baru gua tengok ahad lepas.

lain orang mungkin lain bacaannya bila tengok itu filem. gua punya bacaan ada di blog kami, kalau mahu mengikutinya.

ciao dan timer kaseh

Izwan berkata...

Yang salah pasti nampak jua kan..

Bermacam helah pun cuba mencuba cari jalan melepaskan diri, akhir sekali mesti memakan diri..

;)

alinaabdullah berkata...

saya. itu pantang pendekar rasanya. huhu. jangan marah tak pasal pasal.

A t i Q a h berkata...

aku pun tiba2 rasa nak marah baca ini sajak.
kalau ikut interpretasi sendirilah. eheh.

yoshz berkata...

Off to the guillotine!!
Shinggg....pakk!

ili syazwani mk berkata...

Hai Danielle. Aku kembali juga.

greenergrass berkata...

ho daniyal!!!

l.i.f.e berkata...

adeh nel...aku tak amik sejarah dulu. tapi nanti aku tanya encik google ibni wikipedia
tapi kalau kamu perjelaskan pun elok jugak

shahril mohammad berkata...

mula-mula aku tak faham. tapi bila baca komen-komen dan part; SEMBAH MENJULANG BERSEMBUR DARAH!

baru aku faham.
how could i forget?
itu juga boleh dianggap revolusi bukan? walaupun bukan secara total.

bak kata pepatah,
raja adil, raja disembah. raja zalim, raja disanggah.
(rasanya ini pepatah cina kalau tak silap, pasal biasa ternampak kat komik2 HK tony wong)

Al-BIMA SAKTI berkata...

dia memang bersalah
nak sorokkan wajah.
baik kau kasi dia sebijik
biar dia serik... he he he...

thafiexq berkata...

arghh... bestt...
double meaning sangat!!!

siku lipat berkata...

saya suka dengan blog kamu

tempe berkata...

aku paham ape maksud kamu!!yae2!!

Dayu berkata...

nape saya mcm tak paham apa yg nak disampaikan
mula2 mcm dpt
pastu bila dh baca smpai last
mcm tak tepat je...
saya mmg bukan seorg puitis

Danielle_Corleone berkata...

mungkin :-p -tito-

hahaha! hampir2. -rajuna-

yg tu tepat. -bumi-

hehe. kalo tak, tak best la. hee. -yana-

:-) -kikuri-

tak ada yg berubah. -rahimin-

hahaha. ni raja yg kena. -syorre-

baca pun kira cara menafsir kak. -akak-

memang sederhana. :-p -ahtok-

hee. -carol-

phm2 la. hahaha. -tempe-

sori tak mintak izin. -kelambu-

terima kasih kerana singgah jugak. -ukm-

salah itu hanya ada pada sifat. bukan berterusan. -izwan-

hehe. :-D -alina-

rilek2 sejukkan diri. hehe. -atiqah-

bersunatkan kepala. hahaha. -yoshz-

hi ili. -ili-

ho. -green-

google mesti bleh jumpa. hahaha. -life-

kamu dapat maksud aku. -shahril-

kasi lebam skit. -sakti-

terima kasih :-) -thafiexq-

terima kasih juga. -lipat-

:-) -tempe-

tapi kamu faham. itu cukup baik. :-) -dayu-