jalur-jalur pada sehelai kain

Khamis, April 24, 2008

Bendera Persekutuan Malaysia
Bendera Syarikat Hindia Timur Inggeris (berkuatkuasa tahun 1801)



Mari kita fikirkan, adakah apa yang kita lihat ini mempunyai kebenaran? atau adakah ianya sekadar satu kebetulan?
*Nanti akan ada sambungannya*...

14 kata-kata kawan:

ka-ii berkata...

mula2 ko keluar dari kebiasaan post sumting yg nukan puisi.pas2 skang letak gambar. hee..

bendera amerika xltak ke.jalur gak.

ida asro berkata...

hmmmm..

sy merenung jauh...

ish..ye la..btol2...

sy meneruskan renungan.........


p/s: blog ini tampak lebih meriah dgn adanya hiasan2 seperti ini..hehe..

Danielle_Corleone berkata...

khai dan ida... saya semakin berminat dengan revolusi semenjak membaca karya Franz Fanon!

ida asro berkata...

hey..
3 org drpd '16th' ada di sini..
mane kak dyana ni??
hehe..
rindu kamu sume...

p/s: franz fanon..ok ke karya2 dia?

xrajunax berkata...

Itu identiti kita


celup sana

celup sini

rendam2 sikit.


boleh jalan!

Danielle_Corleone berkata...

hehe rindu kamu juga ida! lupe smlm nak menambah. buat khai saya tidak meletakkan bendera amerika sekali kerana pada pengamatan saya bendera persekutuan itu adalah satu idea rekonstruktif bendera SHTI. Ini adalah kerana SHTI adalah kuasa kolonial yang berada di Tanah Melayu.

buat ida pula senang2 pergi la ke library UM dan cari2 la di web nama franz fanon. hee

buat faqris negara ni satu bentuk rekonstruksi sempadan dan fizikal. Jadi asalan kita yang mana pun sukar kita kenal.

~syorre~ berkata...

rekonstruksi tu ape??same ngn konduktor bus ke?

Danielle_Corleone berkata...

haha. rekonstruksi itu adalah kata yang dialihkan dari kata inggeris reconstruction atau dalam bahasa melayunya membawa maksuk pengubahsuaian!

fizahLee berkata...

wah2....syg power arr lu!! ni kena bg gomen bc nih!! hahahahaha =p

tempe berkata...

wau power la lu mamat..aku rase bndera 2 kne tuka gmbar duit la contohnye $ ini dan kene letak jalur lebar baru IT beb..negara industri!!

Danielle_Corleone berkata...

hahaha! bagi gomen baca ok je xda hal! :P

Negara industri ya! ok tu then aku rasa kena tambah skit gambar kilang dengan asap keluar berkepul2! hahaha!

shahril mohammad berkata...

oh. ada terbaca mengenai sejarah jalur gemilang itu hari. tertanya-tanya jugak, kenapa bendera kita hampir-hampir serupa dengan US...?

betul ke allahyarham Mohamed Hamzah tu betul2 design bendera tu guna 100% ideanya? entahlah... anthem song pulak? entahlah...

Danielle_Corleone berkata...

hmm. persoalan identiti semuanya dan saya tetap tak akan hormat pada kain berjalur ini kerana sejarah ciptaannya kabur dan satu lagi lagu kita, negaraku. sejarahnya juga kabur . jadi saya tidak akan berdiri tegak untuk lagu ini. nantikan tulisan saya mengenai lagu kita. -shahril-

zhfr berkata...

franz fanon?

syahwat aku jadi naik.
tak pernah baca franz fanon.

tapi biasa dengar dari perjalanan dan pertemuan ali syariati dengan dia.

hurmmmmmm

ayat standard: nice blog
dan sungguh jambu